חוק, אמינות ופיקוח
אחת הסיבות להצלחתה של התנועה האורגנית כתנועה עולמית לגידול וייצור מזון על פי עקרונות סביבתיים וחברתיים, היא הקפדה על אמינות ויושרה, תוך הגנה על החקלאי היצרן והצרכן על ידי חקיקה ופיקוח. התחום האורגני הינו תורה שלמה, הרבה יותר מחוק או פיקוח, אבל אלו מאפשרים לחקלאים והעוסקים בשטח לתקשר לצרכנים את האמינות והערך הגבוה של המוצר שהם צורכים.
במדינת ישראל חוקק בשנת 2005 החוק להסדרת תוצרת אורגני. הקובע תקן אורגני בתחומי החי והצומח. החוק נועד להגדיר מהי תוצרת אורגנית, מהן הפרקטיקות ומהם החומרים המותרים לשימוש בתהליכי הגידול והייצור. הגוף הרשמי שאמון על אכיפת החוק הוא השירותים להגנת הצומח ולביקורת (PPIS) במשרד החקלאות ופיתוח הכפר. השרותים להגנת הצומח במשרד החקלאות הסמיכו גופי התעדה פרטיים לביצוע הפיקוח בפועל, בהתאם לדרישות החוק.
אנו בארגון טוב השדה כאן כדי לספק את כל המידע לצריכה אורגנית בטוחה בשביל לשמור על החקלאים, היצרנים והמגדלים ועל מערכת אורגנית אמינה ואחראית.
כיצד נשמרת אמינות התוצרת החקלאית והמוצרים האורגניים?
- חוק מוסדר ותקנות הנאכפות על ידי גופי התעדה מאושרים בפיקוח מנהלת ההסמכה במשרד החקלאות
- פיקוח על כל שלבי הגידול והייצור ועל שרשרת האספקה: גידול וייצור, עיבוד, אריזה, מיון, סימון אחסון ושיווק ותשומות מאושרות לתהליכים אלו.
- פיקוח שוטף של העוסקים בחקלאות וייצור אורגני: ביקורת קפדנית ומקיפה בין פעם לפעמיים בשנה אצל כל עוסק אורגני, בהתאם לסיווג העוסק ורמת הסיכון לאמינות הייצור האורגני.
- פיקוח של משרד החקלאות על גופי האישור והבקרה, המפקחים על החקלאים והעוסקים האורגניים.
- אכיפה וענישה של משרד החקלאות על העוברים על החוק האורגני.
- הסכמים בין-לאומיים ספציפיים לתחום האורגני, להקפדה על אמינות מוצרים אורגנים מיובאים.
איך לוודא שהתוצרת שקניתם באמת אורגנית?
החוק קובע כי כל מוצר אורגני חייב להיות מסומן על ידי שני סמלים: הסמל האורגני האחיד של מדינת ישראל וסמל אורגני של גוף הבקרה שמפקח על השיווק של המוצר.
סמל אורגני אחיד של מדינת ישראל
סמל אורגני של גוף הבקרה שמפקח על המוצר:
של אחת מ-3 החברות המאושרות לפיקוח ובקרה בתחום האורגני- המכון לבקרה ואיכות אי.קיו.סי, סקאל ישראל פיקוח והתעדה, ודרך המעבדה בע"מ. לרשימת גופי הבקרה באתר משרד החקלאות
רוצים להיות בטוחים? היכנסו למאגר ההיתרים לתוצרת אורגנית של משרד החקלאות, בו תוכלו להזין את שם החקלאי, המפעל, המשווק או היבואן ולבחון את האישור האורגני: https://organic-permission.moag.gov.il/
סמל "טוב השדה" משמש כתו איכות עבור המוצרים האורגניים, ומעיד כי התוצרת או המוצר עליהם הוא מופיע שייך לעסק החבר בטוב השדה, הארגון לחקלאות אורגנית בישראל.
לפקוח עיניים: טיפים לצרכנות אורגנית בטוחה
- אורגני בשם החנות או העסק: גם אם המילה 'אורגני' נמצאת בשם העסק, לא בהכרח שכל המוצרים בו יהיו אורגניים: הקפידו לבדוק את הסימול האורגני על כל מוצר שתקנו, ושאלו את המוכר על המוצרים בתפזורת.
- אורגני בלי פיקוח: אם זה לא מפוקח, זה לא אורגני! המילה 'אורגני' מעוגנת בחוק והשימוש בה שלא על פיו הינו עבירה פלילית.
- טבעי, חקלאות בת קיימא, חקלאות מחדשת, ללא ריסוסים - השימוש במושגים אלו אינו מפוקח.
אורגני: התחום המפוקח ביותר בישראל
למה בעצם לצרוך פירות וירקות אורגנים ולא לסמוך על פיקוח משרדי הבריאות והחקלאות על הגידול הקונבנציונלי? בעוד בכלל התחומים בשוק המזון חוקים רבים לגבי גידול, עיבוד ושאריות חומרי הדברה, התחום האורגני הוא בין היחידים המחויב על פי חוק בפיקוח.
הפיקוח בישראל על הגידול הקונבנציונלי הוא דליל מאוד עד לא קיים בכלל. בכל שנה נערכות מספר מועט מאוד של בדיקות מעבדה יחסית לכמות פירות והירקות הנצרכת בישראל ויחסית למספר המגדלים. בנוסף, התקנות שלפיהן נערכות הבדיקות הנ"ל מתירות שימוש בחומרים ורמת שארתיות גבוהה של חומרי הדברה בפרי ובירק יחסית לתקנות באירופה או בארה"ב.
ישראל זכתה בתואר המכובד של המדינה ה"מרוססת" בעולם יחסית למספר התושבים בה: דו"ח מבקר המדינה שהתפרסם ב-2.5.23 מראה כי כמות חומרי ההדברה הנמכרים בישראל ביחס להיקף התפוקה החקלאית, היא הגבוה ביותר מבין המדינות שנבדקו באירופה: 1.57 טון חומר פעיל לאלף טון תוצרת. על פי סקרי משרדי החקלאות והבריאות, נמצאו חריגות של 25-63% מהכמות המותרת של חומרי הדברה בחלק מהירקות והפירות.
לעומת זאת, בדוח האחרון של משרד החקלאות בנושא האורגני משנת 2019 מצאו כי 1.6% בלבד מתוך דגימות התוצרת החקלאית האורגנית נמצאו עם שאריות חומרי הדברה: כאשר חשוב להזכיר כי החריגות בתוצרת הקונבנציונליות הינן מעל הסף המותר, בעוד באורגנית אסור כלל המצאות של שאריות חומרי הדברה.