טוּב השדה – הארגון לחקלאות אורגנית, מאגד ומטפח עוסקים אורגניים, מוביל מקצועיות, מדיניות וצריכה, במטרה לקדם חקלאות ותעשייה אורגנית בישראל.
הארגון הוקם כאגודה שיתופית בשנת 1982 ומאז ועד היום מהווה את עמוד הענן בחקלאות והתעשייה האורגנית בישראל. הארגון מאגד בתוכו מאות חקלאים, יצרנים, ועוסקים מכלל הייצור האורגני, ומהווה הגוף היציג של כלל התחום האורגני מול משרד החקלאות.
אנו מונעים על ידי תחושת שליחות לפעול למען איכות הסביבה ובריאות אזרחי מדינת ישראל, מאמינים כי החקלאות האורגנית היא הקטר שמוביל את רכבת החקלאות הסביבתית בעולם, ופועלים על פי ארבעת העקרונות של התנועה האורגנית העולמית: בריאות, סביבה, אחריות והוגנות. אנו מקדמים חקלאות וייצור ידידותי לאדם, לחי ולסביבה, השומר על קיימות חברתית וכלכלית ומבוסס על שילוב של יזמות עסקית, מצוינות אישית וקידמה טכנולוגית. כל זאת כדי להבטיח את יכולתנו להמשיך ולשמור על משאבי הטבע גם לדורות הבאים. אנחנו מאמינים בחיבורים ופועלים ליצירתם: בין העוסקים זה לזה ולגופים המוסדיים, בין העוסקים לצרכנים, בין חקלאות מסורתית לחדשה, בין תפיסה עולמית למקומית, בין ידע לפרקטיקה ובין צרכנים לחקלאים ועוסקים אורגניים
הסברה והעלאת מודעות לתחום האורגני תוך קידום מדיניות, רגולציה והקצאת משאבים. אנו הגוף המקצועי המספק ידע למחוקק בתחום האורגני, ועוסקים גם בקידום תזונה אורגניות בתכניות הזנה ממשלתיות, ובייצוג רשמי של העוסקים במשרד החקלאות.
המדע והחקלאות מתקדמים ואיתם אנחנו, אמונים להשאיר את החקלאות האורגנית מקור לחדשנות והשראה. אנו מציעים הדרכה וליווי לחקלאים והעוסקים בדרכם האורגנית, וגם לכאלו שמתעניינים ורוצים להצטרף לתחום. מקיימים קורסים מקצועיים וימי עיון, פועלים למציאת מענה לאתגרים מקצועיים, להנגשת ידע ויצירתו.
קיימות לא נמדדת רק בפרטיקה החקלאית, אלא גם בהיבט הכלכלי של העסק. אנו פועלים להוזלת עלויות בגידול ובייצור האורגני, על ידי התאגדות והתארגנות, תיאום חוקי של מחירים, קידום יצוא ושיתופי פעולה עסקיים.
אנו מטפחים מעגלי עוסקים לפי אזור ותחום פעילות, על ידי קשר ישיר ובלתי אמצעי בין עובדי הארגון לעוסקים, מתוך אמונה כי תחושת השייכות ושיתוף הפעולה מחזקת אותנו כתנועה בהיבט הכלכלי, המקצועי והחברתי. כחלק מכך אנו יוצרים חיבורים בין עוסקים, בין חקלאים ותיקים לצעירים, ומעודדים שיתופי פעולה לפי אזור ותחום פעילות. בנוסף, הארגון מהווה בית לצרכנים, מנגיש ידע מקצועי ומחבר את הקהילה ליצרנים וחקלאים אורגניים בארץ.
בכדי להנגיש את המזון האורגני לקהל רחב ביותר ובאלפי בתים בישראל, ולתמוך את החקלאים והיצרנים, אנו פועלים להגברת בשני מישורים. קידום תזונה אורגנית בתכניות הזנה ממשלתיות, ועבודה ישירה מול הצרכנים: קידום ושמירה על אמינות המותג האורגני, העלאת מודעות ציבורית, וייצוג מול גופי התקשור
הארגון מייצג את החקלאות והתעשייה האורגנית הישראלית בתערוכות בינלאומיות ועומד בקשור עם התנועה האורגנית העולמית.
הארגון ממומן ברובו על ידי דמי חבר שנתיים של העוסקים האורגניים וארגוני המגדלים השותפים לדרך.
עוסקים אורגנים מכלל שרשרת האספקה: חקלאים, לולנים, סיטונאים, קמעונאים, משווקים, יבואנים, יצרני וספקי תשומות ועוד. החברים והחברות פרוסים ברחבי הארץ ומייצגים את כל מגוון האזרחים במדינת ישראל: חברי התיישבות העובדת ותושבי יישובים עירוניים, יהודים ושאינם יהודים, וחברים מכל מגוון הקשת הפוליטית.
אנו פועלים כחלק מהתנועה האורגנית העולמית, חברים ופעילים ב-IFOAM הארגון האורגני העולמי. חברים בהתאחדות חקלאי ישראל, ופועלים בשיתוף פעולה מלא עם ארגוני המגדלים השונים. כארגון סביבתי אנו חברים ב'חיים סביבה', ארגון הגג של ארגוני הסביבה בארץ, וכן משתפים פעולה עם ארגונים מקצועיים, אגודות ועמותות בתחומים המשיקים לנו.
ראשית החקלאות האורגנית המודרנית בישראל קשורה קשר הדוק עם פעילותו של אגרונום ש.פ. גוטפלד, שעלה לארץ בשנת 1936 מגרמניה, משם הביא רעיונות של חקלאות אורגנית שהתפתחה כתנועת נגד למעבר לדישון והדברה כימיים. גוטפלד הדריך בהכנת קומפוסט וזיבול אורגני.
בשנות ה-50 התיישבה ביודפת קבוצה של צעירים שביקשו להתקיים מחקלאות אורגנית. בהדרכת האגרונום גוטפלד אכן החלה פעילות חקלאית אורגנית ביודפת, אשר הופסקה בשל העדר שוק וחוסר כדאיות כלכלית.
במקביל, מריו לוי עסק בחקלאות בקיבוצו שדה אליהו, מאז עלייתם של המתיישבים על הקרקע בשנת 1939. בספרו "מסע אל דרך החקלאות האורגנית" מספר מריו על הקשיים בגידול הכימי ועל החלופות האורגניות שפיתח עם חבריו במשק. באותן שנים, גם חיים פלדנר מקיבוץ בית אלפא חיפש ופיתח חלופות טבעיות לשיטות הגידול הכימיות. בעקבות פעילותו של מריו ושותפיו, בשנות ה-70 העשייה האורגנית החל לתפוס תאוצה בקיבוץ שדה אליהו. מריו לוי פיתח עשייה אורגנית מבוססת שוק והחל במסע ברחבי הארץ, לשכנע חקלאים לאמץ דרך זו.
בתחילת שנות השמונים הצטרפו מספר משקים לעשייה האורגנית, ובשנת 1984 התארגנו להקמת גוף שירכז את החקלאות הביולוגית-אורגנית בישראל. הרישום הרשמי כאגודה שיתופית התרחש בשנת 1988, ולאגודה קראו בשם "הארגון לחקלאות ביולוגית אורגנית בישראל".
מאז ועד היום הארגון מוביל ומקדם את החקלאות האורגנית הישראלית, והוביל את הצעדים המשמעותיים בהתפתחות החקלאות, השוק והענפים השונים. תפיסת עולם בלתי מתפשרת של שמירה על בריאות האדם והסביבה, חיפוש מתמיד של פתרונות וחלופות מתאימות לתקן האורגני, והצלחה כלכלית מוכחת, הובילו את הארגון להיות נושא הדגל של החקלאות הישראלית וסנונית ראשונה במהפך ה"ירוק" של מדינת ישראל.
בשנים הראשונות, בהיעדר חוק מוסדר בנוגע לחקלאות והייצור האורגני, בארגון נקבע תקן ישראלי לחקלאות אורגנית. התקן נסמך על תקן הארגון העולמי לחקלאות אורגנית, IFOAM, ארגון שהוקם כמה שנים קודם לכן. לאחר מכן הארגון הקים את מותג "טוב השדה" לחקלאות אורגנית, שאת שמו אימצנו בשנת 2023 כשם הארגון הרשמי. מתוך הארגון צמחה חברת "אגריאור", שהייתה לאורך שנים ארוכות החברה המובילה בתחום הפיקוח האורגני. הארגון העסיק והכשיר לאורך השנים צוות מדריכים שליוו חקלאים אורגנים רבים ועמל לקידום פעילות מחקרית ופיתוח מקצועי. בנוסף, הארגון הוביל את הקמת השוק האורגני הראשון בישראל ועבד ליצירת קהל מבוסס של צרכנים אורגניים.
לאורך השנים הארגון הוביל את המאמצים להסדרת התקן והעשייה האורגנית בישראל. בשנת 2005 נחקק בישראל "החוק להסדרת תוצרת אורגנית", שמגדיר את דרכי הפיקוח והאכיפה ומבטיח לצרכן שהמוצר האורגני שרכש והפעולות שנעשו בשלבי ייצורו אכן עומדים בדרישות החוק ועל פי עקרונות החקלאות האורגנית. בשנים שלאחר מכך היה הארגון מעורב בכתיבת התקנים השונים לתוצרת מן הצומח, מן החי, ותקנים נוספים רבים, היה ועדיין מהווה הגורם המקצועי המייעץ למשרד החקלאות בכל הנושאים הקשורים לתחום האורגני.
אבי החקלאות האורגנית בישראל