החלב האורגני חוזר למדפים אחרי שנה וחצי ללא חלב פרה אורגני. המשמעות של מוצר אורגני מתבטאת לא רק במוצר הסופי אלא בכל הדרך שעבר עד שהגיע למדף: מגידול המזון עבור הפרות, הטיפול התרופתי בהן ועד תהליך עיבוד המוצרים. זה הזמן להכיר את הרפת האורגנית, ההבדלים בין החלב האורגני לקונבנציונלי וההיסטוריה של התחום בישראל.
מאת: יורם קלגרד – ממקימי הרפת האורגנית בקיבוץ הרדוף, רפתן עתיר ניסיון והמלווה המקצועי של רפת גרוס וגבינות הגולן בפרויקט החלב האורגני, וטלי ברנר – רכזת תחום תעשייה ועיבוד מזון טוב השדה.
קצת היסטוריה
הרפת האורגנית הראשונה והיחידה בארץ הייתה בקיבוץ הרדוף, ופעלה יותר מ-25 שנה לייצור חלב אורגני בישראל. ברפת פותחו שיטות רבות ופורצות דרך שיושמו ברפתות קונבנציונליות ברחבי הארץ והעולם. בשנת 2005 התקבל בישראל החוק האורגני שהסדיר את הפיקוח והחקיקה על מוצרים אורגניים, ובשנת 2013 נכתבו תקנות תוצרת אורגנית מן החי שהגדירו כיצד לגדל ולנהל משק חי אורגני – פרות, עיזים ותרנגולות, וכיצד הגידול והמוצרים מפוקחים. בשנים האחרונות הרפת בהרדוף עברה גלגולים שונים ומסיבות רבות נסגרה, והותירה את צרכני החלב האורגני כמעט שנה ללא מענה.
מה ההבדל בין רפת אורגנית לקונבנציונלית?
- הפרות אוכלות מזון אורגני: 90% מהמזון שהפרה אוכלת הינו אורגני, ולכן לא כולל שאריות חומרי הדברה, מזונות שעברו הנדסה גנטית או חומרים שטופלו בקרינה מייננת. ב-10% שאינם אורגניים המזון הינו "מזון מבורר", כלומר כזה המותר לשימוש לפי רשימת החומרים בתקנה האורגנית, וגם הוא לא יכלול תוספים כימיים, שאריות חומרים, הנדסה גנטית או קרינה מייננת.
- הרכב מנת המזון של הפרה: ברפת הקונבנציונלית מזינים פרות בשאריות מתעשיית המזון ואף בדשנים כימיים, כגון אוריאה כחלק מהתזונה השוטפת. באורגני חל איסור מוחלט על מזונות מסוג זה. בנוסף להיותה אורגנית, הרכב מנת המזון של הפרה מכילה יותר מזון גס מהמקובל ברפת הקונבנציונלית. מזון גס הוא מזון עשבוני – תחמיצים, חציר או ירק טרי. המנה תכלול רכיבים מהצומח ומעט מינרלים. ערכו התזונתי העיקרי של מזון זה נובע מהחומר הצמחי – עלים, גבעולים, ופרחים, ולהם תכולה גבוה של סיבים תזונתיים.
- טיפול תרופתי מונע וחליפי: ברפת האורגנית יש עדיפות לרפואה חליפית. השימוש בתרופות, טיפולים כימיים והורמונים מותר אך ורק בטיפולים מצילי חיים ולא כמניעה. כשיש שימוש בתרופות, משך תקופת ההמתנה בשיווק התוצרת הינה כפולה ממשך הזמן המיושם ברפת הקונבנציונלית. בנוסף יש איסור מוחלט על שימוש בהורמונים מזרזי גדילה.
- תנאי מחייה: ברפת האורגנית מחייבים תנאי מחיה משופרים לפרות. יש איסור על החזקה בכלובים מלבד מקרים חריגים ובריאות לקויה. המרבץ (המקום שהפרה רובצת עליו) חייב להיות מרופד במצע יבש, מטופל, מאוורר ועם נגישות למזון ומים. בנוסף, מעודדים מאוד את יציאת הפרות והעגלות למרעה, ושטח המרעה מפוקח גם הוא בפיקוח האורגני. רפת גרוס, המגדלת את הפרות האורגנית בארץ היום, חולבים את הפרות עם רובוט חליבה שמאפשר להן להגיע להיחלב כשנוח להן, במשך כל שעות היממה.
הרפת האורגנית של משפחת גרוס בגבעת יואב
ומה ההבדל בין חלב אורגני ומוצריו, לבין אלו הקונבנציונלים?
- ללא חומרי הדברה, חומרי חיטוי ותרופות: החלב האורגני נקי משאריות חומרי הדברה וחומרים כימיים, רכיבים שעברו הנדסה גנטית, חומרים או רכיבים שטופלו בקרינה מייננת, שאריות תרופות והורמונים.
- ללא חומרי שימור ותוספות סינטטיות: לעומת המוצרים הקונבנציונליים, במוצרי החלב האורגני, כמו גבינות, יוגורט ולבנה נקיים יש איסור בשימוש בחומרי שימור. כמו כן במוצר אורגני אסורות תוספות סינטטיות כמו צבעי מאכל או תמציות טעם וריח. על כל חומר המותר לשימוש בתהליך ייצור מוצרי החלב בתקן האורגני יש הקפדה ותהליך פיקוח מחמיר, אפילו בכמות הקטנה ביותר.
- החלב האורגני המשווק בארץ הינו חלב מלא: לאחר החליבה אין התערבות בהוספה או הפחתה בכמות השומן, כלומר המוצר הסופי מכיל את אחוזי השומן הטבעי המקורי של החלב.
- השפעה הסביבתית של מוצרי החלב: כל פרה צריכה כ-10 דונם לגידול המזון שתאכל לאורך שנה. ברפת האורגנית הפרות מוזנות ע"י מזון אורגני, ולכן כל פרה אורגנית = 10 דונם של גידולים אורגניים המועילים לבריאות האדם האדמה ומפוקחים ע"י הפיקוח האורגני. בנוסף, השימוש המופחת בתרופות והאיסור על שימוש בהנדסה גנטית הופך את החלב האורגני לידידותי יותר לסביבה.
- אריזות: בכלל המוצרים האורגניים יש איסור על שימוש באריזות PVC, משום שבמגע עם המזון הארוז מתרחש פירוק של חומר רעיל זה, הוא מתערבב עם המזון והצרכן צורך אותו ללא יודעין.
- שרשרת אספקה מפוקחת: כמו כל מוצר אורגני, התשומות, הרפת עצמה ותהליך ייצור החלב מפוקחים כולם על ידי גוף פיקוח אורגני הכפוף למשרד החקלאות, ומבצעים בחינות ובדיקות מעבדה מדי שנה.
חלב אורגני מהגולן
לפני כשנתיים החל המסע של חברת אול-אורגניק בדרכם להחזיר את החלב האורגני למדפים, לאחר סגירתה של הרפת האורגנית היחידה בארץ בקיבוץ הרדוף. התהליך כלל אתגרים רבים: איתור רפת שתתאים לצרכי השוק, רפתנים עם ראש פתוח ורצון לחקור ולהתפתח, איתור מחלבה שתוכל להקים פס ייצור אורגני ולעבור את כל השלבים בדרך לקבלת אישור הפיקוח האורגני.
רפת: מתוך רפתות רבות, הפרויקט יצא לדרך משותפת עם רפת גרוס מגבעת יואב שברמת הגולן, באחד המקומות היפים בארץ. למשפחה עדר בקר נוסף במרעה ושטחי גידול בקרבת מקום, ומטרת הפרויקט להרחיב את הפעילות האורגנית לחלקים נוספים במשק שלהם. כיום מגודלות עגלות הרפת במירעה, באוויר הפתוח של הגולן. בהמשך, מתכוונים הרפתנים להעביר למירעה קבוצות נוספות של פרות בוגרות, ולגדל את העגלות עם הפרות יחד עד לגיל גמילה.
בשנה האחרונה עוברת הרפת הסבה לאורגני בליווי מקצועי של יורם קלגרד, שניהל במשך שנים את הרפת האורגנית בהרדוף, ובליווי חברת הפיקוח סקאל העובדת ע"פ סטנדרטים בינלאומיים.
מימין: העגלות האורגניות של משפחת גרוס בגבעת. משמאל: יורם קלגרד.
המחלבה: לאחר חיפושים רבים נמצאה מחלבת גבינות הגולן בקצרין, העומדת בתנאים ומציגה את הידע והיכולות הדרושים לייצור חלב ומוצרי חלב אורגניים. זוהי מחלבת בוטיק המשווקת את מוצריה בחנויות נבחרות ומעדניות ברחבי הארץ, ויש לה הידע לייצר ולפתח מוצרים נוספים.
המוצרים: כרגע בסדרת המוצרים חלב מלא, יוגורט מלא, גבינה לבנה רכה, גבינה כפרית, גאודה, לאבנה וגבינת צ'דר, ובקרוב יצאו עוד מוצרים.
איפה קונים את המוצרים? ברשתות הגדולות – שופרסל, קארפור, טיב טעם, ניצת הדובדבן, טבע קסטל, זמורה, אתרי האונליין הגדולים ובבתי טבע ברחבי הארץ.
כדי למצוא את הסניף הקרוב לביתכם היכנסו למפת נקודות המכירה שלנו, סמנו 'חלב ומוצריו' ושם תוכלו למצוא מגוון נקודות מכירה. לפניה ישירה אפשר ליצור קשר עם משרדי אול אורגני – 097687807.
מימין: הנוף משטח המרעה האורגני ברפת גרוס בגבעת יואב. משמאל: צוות טוב השדה ומנהלת ההסמכה של משרד החקלאות במחלבת גבינות הגולן
רוצה להישאר מעודכן בכל מה שמעניין בעולם האורגני? להצטרפות לקהילה האורגנית של טוב השדה